In 2019 begon Bart met basejumpen. Daarvoor had hij jaren lang geskydived, maar nadat hij een video zag van een basejumper wilde hij het ook proberen. En hij is niet de enige. Wat trekt mensen aan aan deze extreme sport?
Basejumpen is een vorm van parachutespringen, waarbij je niet vanuit een helikopter of vliegtuig springt, maar vanuit een hoog punt op aarde. BASE staat voor building, antenna, span, earth (gebouw, antenne, brug, klif): De objecten waar mensen het vaakst vanaf springen.
Basejumpen wordt gezien als een extreme sport omdat het gevaarlijk is. Het is een gevaarlijke sport omdat er vanaf een laag punt gesprongen wordt en er geen gebruik wordt gemaakt van een reserveparachute. Er kan een âoff-heading openingâ optreden, waarbij de parachute zich opent in de richting van het object waarvan afgesprongen wordt. Dan is er de kans dat de springen tegen het object aanvliegt.
Een populaire vorm van basejumpen is wingsuit basejumpen, waarbij de springer een speciaal pak draagt waardoor zij langer in de lucht kunnen blijven.
Bart Ferdynus begon anderhalf jaar geleden met basejumpen. Inmiddels is hij met het basejumpen in vele landen geweest: Zwitserland, Italië, Kroatië, Spanje, België, Nederland, Polen en Duitsland. Volgend jaar wil hij met zijn vriendin, die ook aan basejumpen doet, een jaar lang met de camper door Europa reizen om in elk land een sprong te maken.
Volgens Bart zitten er veel verschillende mensen in de basejump community. "Er zijn leraren, vrachtwagenchauffeurs, advocaten en dokters".
Hoeveel basejumpers er precies zijn, staat niet vastgelegd. Wanneer iemand van alle vier de objecten heeft gesprongen, krijgt die persoon een 'BASE number' uitgereikt. In 2017 waren er 2000 basenumbers uitgereikt.
Frank Bakker is een sportpsycholoog. Hij is medeoprichter van VSPN (vereniging voor sportpsychologie in Nederland). Hij was werkzaam als universitair hoofddocent sportpsychologie bij de faculteit bewegingswetenschappen aan de VU-Amsterdam. Hij schreef het boek Sportpsychologie. Ook schreef hij samen met Joost Pluijms het artikel âstoer of gestoord? Spektakel op het water tijdens een extreme zeilrace rond de wereldâ.
Adrenaline is een stresshormoon dat wordt aangemaakt wanneer je lichaam (mogelijk) in gevaar is. Adrenaline maakt de vecht-of-vluchtreactie mogelijk.
Wanneer er snel een grote hoeveelheid adrenaline vrijkomt zorgt dat voor een aantal reacties waaronder:
- Versnelde ademhaling en hartslag;
- Vrijkomen energie;
- Vergroting van pupillen (voor beter zicht);
- Verhoogde alertheid en tijdelijk verbetert geheugen en;
- Verkorte bloedstollingstijd (waardoor de kans op doodbloeden kleiner wordt).
De nareactie van deze adrenaline zorgt voor een fijn, opgelucht gevoel. Hierdoor wil je het vaker gaan doen. Bakker: "Je weet dat het weer spannend wordt, maar je weet ook hoe lekker het voelt als je het gedaan hebt. En zo zet je jezelf weer aan om het weer te doen. Je moet uiteraard je grenzen verleggen want tegen de tijd dat het zo makkelijk voor je is geworden dat het geen enkele spanning meer oproept, dat heb je ook niet die tegengestelde na-reactie".
Maar grenzen verleggen kan ook voor ongelukken zorgen. Sinds 1981 zijn er 374 mensen overleden tijdens het basejumpen.
In 2016 ligt het aantal hoog. Een reden daarvoor kan zijn dat het een goed seizoen was. Wanneer het weer goed is, wordt er ook meer gesprongen. Een andere reden is basejumpers die gebruik maken van een wingsuit. Wingsuits zijn pakken waarbij stof tussen de armen en benen zitten waardoor een basejumper of skydiver langer in de lucht blijft. Het vertraagt de afdaling van de vlieger van 190 km/u naar 60 km/u.
Wingsuits kan basejumpen zowel veiliger als gevaarlijker maken. Van de 37 omgekomen basejumpers in 2016, gebruikte 24 van hen een wingsuit.
Al decennialang probeert de mensheid te vliegen. Er zijn al veel pogingen geweest om een succesvolle wingsuit te maken. De mensen die werkten aan zoân wingsuit worden ook wel birdmen genoemd.
Jari Kuosma is de uitvinder van de eerste moderne, commerciële wingsuit. Hij promoot ze bewust niet aan basejumpers, maar anderen doen dat wel.
Jari Kuosma begon met skydiven in 1990. Hij was de eerst Fin die een B.A.S.E nummer kreeg. In 1997 kwam hij tijdens het basejumpen voor het eerst in aanraking met wingsuits. Met een team maakte hij zijn eigen wingsuit waarmee hij een jaar later al sprong. Hij nam ontslag van zijn baan en begon fulltime wingsuits te maken met het bedrijf BirdMan.
Volgens Frank Bakker zijn er meerdere theorieën over waarom mensen aan risicosporten doen. Naast dat deze mensen vaak een hogere spanningsbehoefte hebben, zijn er nog drie redenen die hen naar gevaarlijke sporten trekken.
Volgend jaar gaat Bart samen met zijn vriendin een rondreis maken door Europa. Zij willen in een jaar in elk land een sprong maken.
Jari heeft nog veel ideeën en blijft werken aan nieuwe plannen met het vliegen, ook buiten skydiven en basejumpen om.